187 millioner kroner.
Så mange penge får 14 forskningsgrupper nu tilsammen at gøre godt med til at udvikle nye antivirale lægemidler målrettet fremtidens pandemier.
Bevillingerne er den første pulje af investeringer, der kommer fra PAD – et globalt filantropisk samarbejde, som blev lanceret i 2022 af Novo Nordisk Fonden og de amerikanske fonde Open Philanthropy og Bill & Melinda Gates Foundation i kølvandet på covid19-pandemien.
PAD’s formål er at fremskynde opdagelsen og udviklingen af antivirale lægemidler til fremtidens pandemitrusler. Med lige adgang til behandling som kerneprincip har PAD fokus på at sikre, at nye behandlingsformer og lægemidler gøres tilgængelige for mennesker i lav- og mellemindkomstlande.
“Adgang til sikre og effektive antivirale behandlinger er et centralt element i beredskabet over for udbrud af smitsomme sygdomme, men de lægemidler, der skulle behandle covid-19, blev først tilgængelige langt inde i pandemien,” siger Ken Duncan, Deputy Director for Discovery & Translational Sciences i Bill & Melinda Gates Foundation, i en pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden.
Pris til pioner
Novo Nordisk Fonden står også bag ugens anden uddelingsnyhed. Fonden har nemlig netop offentliggjort, at professor Molly Stevens fra Imperial College London og Karolinska Instituttet i Stockholm modtager 2023-udgaven af Novo Nordisk Prisen på fem millioner kroner.
Videnskab om små ting lyder ikke som noget, der kan have stor indflydelse i verden, men nanoteknologi har vist, at det ikke forholder sig sådan. Metoder til at skabe nyt væv, mere følsomme screeningsmetoder for sygdomme og bedre lægemidler er blot nogle få eksempler på anvendelserne, skriver fonden i en pressemeddelelse.
En af pionererne inden for feltet er professor Molly Stevens, der modtager Novo Nordisk Prisen 2023 for sit banebrydende arbejde inden for nye og innovative tilgange til at løse vigtige problemstillinger i den medicinske verden.
Hendes teams banebrydende arbejde spænder fra knoglevævsteknologi, over sensorer til kræftdiagnose til helt nye typer af lægemidler. Hun mener selv, at de nye teknologier medvirker til at demokratisere adgangen til sundhedsydelser.
Molly Stevens modtager officielt Novo Nordisk Prisen den 21. april i Bagsværd.
Unge opmuntrer børn på krisecentre
Vi fortsætter til Trygfonden, som netop har støttet initiativet ’Spilopperne’ fra Ungdommens Røde Kors med knap to millioner kroner.
Når børn fra voldsramte hjem flygter på krisecenter med deres mor, kan det sætte dybe spor og blandt andet føre til ensomhed og angst. Spilopperne er unge frivillige fra Ungdommens Røde Kors, som gør en indsats for at give børnene en tiltrængt pause fra frygt og usikkerhed.
Spilopperne besøger hver uge børnene for at lege, lytte til deres bekymringer og give dem netop det, som en kriseramt mor ikke nødvendigvis har overskud til. De unge frivillige er der udelukkende for at være sammen med børnene, og det skaber tryghed og genkendelighed i en ofte uforudsigelig hverdag, skriver Trygfonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
Når jeg spillede bordtennis eller brætspil, kunne jeg for en stund få noget adspredelse fra de tunge tanker
Marina – Kvinde, der som barn to gange flygtede til krisecenter med sin mor og bror
Spiloppernes indsats er vigtig, mener Marina, der som barn to gange måtte flygte til et krisecenter sammen med sin mor og bror på grund af trusler og psykisk vold fra faren.
”Som barn og ung kom jeg hurtigt til at bekymre mig og få skyldfølelse overfor min far, men når jeg spillede bordtennis eller brætspil, kunne jeg for en stund få noget adspredelse fra de tunge tanker,” fortæller hun.
Ungdommens Røde Kors har Spilopper på 17 krisecentre og tre såkaldte efterværnsaktiviteter for børn, der har boet på krisecenter. Cirka 1.900 børn opholder sig hvert år på et krisecenter.
Sender mere hjælp til Ukraine
I fredags, den 24. februar, var det ét år siden, at Rusland invaderede Ukraine og krigen brød ud – og intet tyder på, at den er ved at slutte. Behovet for humanitær hjælp og støtte er derfor fortsat højt.
Ole Kirks Fond har i den forbindelse valgt at donere yderligere 20 millioner kroner til fordeling mellem fondens to eksisterende partnere, Dansk Flygtningehjælp og Dansk Røde Kors. Det oplyste fonden på LinkedIn på årsdagen for krigens start.
Donationen skal hjælpe særligt sårbare børn og deres familier blandt andet med psykosocial støtte, adgang til basale fornødenheder som tøj, medicin og bleer samt til opgradering af børnehjem, der huser nogle af Ukraines allermest udsatte børn.
Støtte til jordskælvsramte syrere
Vi bliver indenfor nødhjælp med nyheden om, at Novo Nordisk Fonden giver 13 millioner kroner til livsvigtig nødhjælp samt sundheds- og fødevarehjælp til det nordvestlige Syrien efter det nylige jordskælv, der kom to uger efter de første voldsomt ødelæggende jordskælv i Tyrkiet og Syrien.
Behovet for støtte til de jordskælvsramte befolkninger i de to lande er stadig enormt, fastslår Novo Nordisk Fonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
De enorme ødelæggelser, som jordskælvene har medført, har gjort det endnu mere presserende at yde humanitær bistand og sikre fortsat international opmærksomhed
Flemming Konradsen – Senior Vice President, Novo Nordisk Fonden
Bevillingen fordeles mellem tre organisationer, der allerede er til stede i det nordvestlige Syrien: Op til seks millioner kroner går til Verdenssundhedsorganisationen WHO til at yde akut sundhedshjælp. Op til fem millioner kroner går til FN’s Verdensfødevareprogram WFP til at yde akut fødevarehjælp. Og endelig går op til to millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælp til nødhjælp og fødevarehjælp.
”Efter flere år med konflikt er der allerede store humanitære behov i det nordvestlige Syrien. De enorme ødelæggelser, som jordskælvene har medført, har gjort det endnu mere presserende at yde humanitær bistand og sikre fortsat international opmærksomhed,” siger Flemming Konradsen, der er Senior Vice President for det sociale og humanitære område i Novo Nordisk Fonden.
Umiddelbart efter jordskælvet den 6. februar bevilgede Novo Nordisk Fonden fem millioner kroner til Dansk Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp for at støtte deres nødhjælpsoperation i det nordvestlige Syrien.
Fondspenge til naturvidenskab for unge
Poul Due Jensens Fond har besluttet at støtte den såkaldte ’Big Bang’-konference i Odense i marts med en halv million kroner. Big Bang er Danmarks største naturfagskonference og -messe. Den er for alle, der underviser, formidler eller forsker inden for det naturvidenskabelige felt.
Konferencen finder sted i Odense Congress Center den 22-23. marts.
Derudover støtter Grundfos-fonden science-eventet ’Unge Forskere’ med en halv million kroner. Unge Forskere er Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, hvor der afvikles regionale semifinaler i marts, mens den nationale finale afholdes i Øksnehallen i København i slutningen af april i forbindelse med en stor Science EXPO.
Poul Due Jensens Fond sponsorerer også særprisen for det bedste seniorprojekt inden for vand.
Fonden har desuden besluttet for tredje år i træk at støtte Naturvidenskabsfestivalen med 2,5 millioner kroner. Det er en national festival, som finder sted hvert år i uge 39.
Fra militært øveområde til badesø
Vi slutter i det nordlige Randers, hvor et tidligere militært øvelsesområde nu bliver lavet om til et socialt samlingssted og centrum for sociale og kulturelle aktiviteter. Det sker blandt andet med anlæggelsen af en seks hektar stor og op til ni meter dyb badesø.
Projektet er støttet af A.P. Møller Fonden med 37 millioner kroner, oplyser fonden på sin hjemmeside.
Ud over badesøen kommer der også badebroer, sandstrande, en sauna, omklædningsrum samt faciliteter til aktiviteter i og ved vandet. Der bygges endvidere et hus til foreninger med værksteder og mulighed for opbevaring af blandt andet kajakker og paddleboards.
Randers Kommune skal drive stedet, og planen er, at en socialøkonomisk virksomhed skal sælge forplejning til de besøgende.